Yazılım Test Teknikleri — Kara Kutu Testi

Berat Can TOPCU
2 min readJan 30, 2021

--

Kara kutu testi kısaca uygulamanın arkasında nasıl bir sistem çalıştığını bilmeden test etmektir. Normal bir kullanıcı gibi test ederiz. Fonksiyonların, birimlerin arkasındaki kodun nasıl çalıştığını bilmeden yaptığımız bir testtir. Bu testte önemli olan şeyler girdiler ve çıktılardır.

Kara Kutu Test Tasarım Teknikleri

  • Denklik Payları Ayırma
  • Sınır Değer Analizi
  • Karar Tablosu Testleri
  • Durum Geçiş Testleri
  • Kullanım Senaryosu Testleri
  • Hata Tahminleme

Denklik Payları Ayırma

Denklik payları ayırma tekniği aslında her testçinin, geliştiricinin kullandığı farkında olmadan bir tekniktir. Bu teknikte test edilen birimin girdileri iki gruba ayrılır: geçerli denklik payı ve geçersiz denklik payı. Birimin kabul ettiği girdiler geçerli denkli payı, birimin kabul etmediği değerler ise geçersiz denklik payıdır. Örneğin 25 ve 50 arasındaki sayıları kabul eden bir birimi test ederken 8, 36 ve 78 sayıları ile testi tamamlayabiliriz. Burada sistemin kabul etmeyeceği 8 ve 78 sayıları geçersiz denklik payı, 36 ise geçerli denklik payıdır.

Sınır Değer Analizi

Tecrübe fark etmeksizin yazılım geliştirilirken gözden kaçan noktalardan birisi girdi aralıklarıdır. Sınır değer analizinde girdi aralığındaki sınırlar test edilir. Hemen bir örnekle anlatacak olursak yukarıdaki gibi 25 ve 50 arasındaki sayıları kabul eden bir birim için 24, 25, 26, 49, 50, 51 ile sınır değer analizini yapabiliriz. Denklik paylara ayırmadan farkı sınır değerler de senaryoya dahil edilir.

Karar Tablosu Testleri

Karar tablosu test tekniğinde birden çok şartı sağlaması gereken girdi için tüm kombinasyonların denenmesi ve bunların tablo üzerinde gösterilmesidir. Örneğin üyelik formunda şifre kısmını test ediyor olalım. Şifre oluştururken şifre içerisinde büyük harf, küçük harf, rakam ve özel harf bulundurulması zorunlu olsun. Böyle bir durumda senaryoları aşağıdaki gibi görselleştirebiliriz (daha anlaşılabilir ve sade olması için tüm kombinasyonları eklemedim).

E ve H evet ve hayırı temsil etmektedir. Senaryodaki şartların sağlanıp sağlanmama durumunu açıklar. Kırmızı renkli yerler testin başarısız, koyu yeşil yerler ise testin başarılı olduğu durumları belirlemektedir.

Durum Geçiş Testleri

Durum geçişleri testleri en basit şekilde bir durum değiştiğinde birimin ve yazılımın nasıl tepki verdiğini test etmektir. Örneğin bir web sitesi isteğe göre dark veya light temada görüntülenebilir olsun. Sitenin mevcut durumu light tema iken dark temaya geçmek için butona basıldığında site dark temaya geçmiyorsa, geçiyor fakat değişmesi gereken yerler değişmiyorsa veya dark temadan light temaya geçilmiyorsa gibi senaryolar test edilebilir.

Kullanım Senaryosu Testleri

Kullanım senaryosu testi yazılımı test ederken kullanıcının izleyebileceği senaryoları oluşturup ona göre test etmektir. Kısaca bir örnekle açıklayacak olursak:

Kullanıcı Hesabına Giriş Yapar > Sepetine Ürün Ekler > Profil Sayfasına Girer > Sepete Gider > Ödeme Sayfasına Gider > Ödemeyi Tamamlar

Yukarıdaki senaryoda alışveriş adımları arasında profil sayfasına girilmesinin sepeti etkileyip etkilemediği test edilebilir.

Hata Tahminleme

Hata tahminleme genellikle tecrübeli kişiler tarafından veya artık geliştirme takımını iyice tanıyıp nerede hata yapmış olabileceklerini tahmin eden kişilerce yapılan bir test tekniğidir.

--

--

No responses yet